Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΤΕ

Τον Οκτώβρη του 2010, στη Γαλλία, δημοσιεύτηκε το βιβλίο-μανιφέστο ενός 93χρονου, με τον τίτλο «Αγανακτήστε». Πρόκειται για ένα μικρό βιβλίο, γραμμένο από τον συνταξιούχο διπλωμάτη και μαχητή της Γαλλικής αριστεράς, Stephane Hessel. Το βιβλίο του Hessel που έγινε μπέστ σέλερ στη Γαλλία αποτέλεσε εκδοτικό φαινόμενο και ο ίδιος πρότυπο για χιλιάδες νέους ανθρώπους.
Ο Stephane Hessel ζητά από τους Γάλλους, και όχι μόνο, να υπερασπιστούν τις κοινωνικές αξίες της σύγχρονης δημοκρατίας και να «αγανακτήσουν» για να αλλάξει επιτέλους η κοινωνία.

Συγκεκριμένα, ο Stephane Hessel στο βιβλίο του κάνει αναδρομή στο παρελθόν όταν ο ίδιος ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Αντίστασης στον πόλεμο καθώς και Γραμματέας της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών που συνέταξε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 1948. Για τον Stephane Hessel, από εκείνα τα χρόνια, το «βασικό κίνητρο της Αντίστασης ήταν η Αγανάκτηση». Ο ίδιος αναφέρει πως: « Όταν κάτι μας κάνει να αγανακτούμε, όπως αγανάκτησα εγώ με τον ναζισμό, γινόμαστε δυνατοί, μαχητικοί και αφοσιωμένοι». Προτρέπει τις νεότερες γενιές να αναβιώσουν και να μεταλαμπαδεύσουν την κληρονομιά της Αντίστασης και τα ιδανικά της αγανακτώντας με την δικτατορία των χρηματαγορών, την αυξανόμενη φτώχεια, την εξαθλίωση της μεσαίας τάξης… Ο Ηessel μας καλεί σε μια «ειρηνική εξέγερση».

Στις 15 Μαΐου του 2011 ξεκίνησε στην Ισπανία ένα κίνημα ομώνυμο με τον τίτλο του βιβλίου (Αγανακτήστε) του Hessel και εμπνευσμένο από το περιεχόμενό του. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία χιλιάδες «αγανακτισμένοι» πολίτες της Ισπανίας συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, παραμονές δημοτικών εκλογών, ζητώντας «Αληθινή Δημοκρατία τώρα» και καταγγέλλοντας το πολιτικό σύστημα. Η έκκληση για την συμμετοχή των πολιτών στη διαμαρτυρία έγινε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter.

Mε τον ίδιο τρόπο (μέσω διαδικτύου), λίγες ημέρες αργότερα, το κίνημα των «αγανακτισμένων» εμφανίστηκε και στην Ελλάδα με αφορμή την ύπαρξη ενός πανό σε συγκέντρωση της Ισπανίας που έγραφε "Ησυχία. Μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες!". Έτσι ξεκίνησαν και στην Ελλάδα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των νέων μέτρων που επιβάλλονται από το μνημόνιο. Οι «αγανακτισμένοι» διαμαρτύρονται καθημερινά με ειρηνικό τρόπο στο Σύνταγμα, χωρίς τραμπουκισμούς και επεισόδια βίας, απαλλαγμένοι από κομματικές πεποιθήσεις, όντας μια γροθιά ενάντια στο πολιτικό σύστημα. «Κλέφτες, κλέφτες» είναι το σύνθημα που επικρατεί στις διαμαρτυρίες των Ελλήνων.

Κύματα «αγανακτισμένων» εμφανίζονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία και η Πορτογαλία.

Αυτή η μαζική μα πάνω απ’ όλα ειρηνική αντίδραση που οργανώθηκε αντιμετωπίστηκε θετικά από τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ. Πολλά κανάλια και εφημερίδες αναφέρθηκαν στο κίνημα καθώς και στις δράσεις του στέλνοντας ανταποκριτές και παρακολουθώντας στιγμή προς στιγμή την έκβαση των διαδηλώσεών του. Πλέον οι συγκεντρώσεις των «αγανακτισμένων» γίνονται γνωστές, εκτός απ’ το διαδίκτυο και από τα υπόλοιπα ΜΜΕ.

Σχετικά βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου