Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Το κέντρο της Αθήνας αποτελεί πλέον σημείο αποφυγής για τους περισσότερους από εμάς. Το άλλοτε ιστορικό κέντρο της πόλης, με τις ωραίες γειτονιές, τις μεγάλες πλατείες και την πλούσια εμπορική κίνηση, το στοιχειώνουν τα ναρκωτικά, η λαθρομετανάστευση, η εγκληματικότητα, η κοινωνική περιθωριοποίηση και η ανθρώπινη εξαθλίωση. Όλα αυτά στο κέντρο της Αθήνας έχουν οδηγήσει στην γκετοποίηση, σε δράση εγκληματικών συμμοριών και σε φόβο των πολιτών.

Κυρίαρχο πρόβλημα αποτελούν τα ναρκωτικά και η εύκολη διακίνησή τους στα στενά αλλά και σε μεγάλους δρόμους  του κέντρου της πόλης μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πλατεία Ομόνοιας. Η Ομόνοια ήταν πάντα το σήμα κατατεθέν της ελληνικής πρωτεύουσας. Αποτελούσε πολυσύχναστο κομμάτι της Αθήνας. Ίσως η Ομόνοια σήμερα να αποτελεί το πιο αμαρτωλό κομμάτι της πόλης. Είναι ένα «τεράστιο κρεβάτι» για τους χρήστες ναρκωτικών, και όχι μόνο, οι οποίοι ξαπλώνουν κατάχαμα και κοιμούνται σκεπασμένοι με τις χάρτινες κούτες που βρίσκουν πεταμένες έξω από διάφορα μαγαζιά. Αφού πρώτα στον ίδιο χώρο έχουν διαπραγματευτεί τη δόση τους με τα βαποράκια και τρυπώντας τις φλέβες τους έχουν αφήσει την ηρωίνη να εισχωρήσει μέσα τους.

Στη Σοφοκλέους η περιοχή θυμίζει γειτονιά μετά από καταστροφή. Εδώ γίνεται το μεγαλύτερο παζάρι κάθε λογής ναρκωτικών από αλλοδαπούς έμπορους. Ηρωίνη, κοκαΐνη, ινδική κάνναβη, χάπια. Οι Πακιστανοί είναι αυτοί που έχουν το πάνω χέρι στην ηρωίνη. Τα περισσότερα μάτια αλληθωρίζουν από την πρέζα.  Μέσα στη στοά Θεάτρου οι ναρκομανείς τρυπιούνται αδιαφορώντας για τους περαστικούς. Στις περισσότερες στοές μπορεί κανείς να συναντήσει μαγαζιά που πουλάνε μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα. Είναι κοινό μυστικό ότι τα πιο πολλά από αυτά είναι κλεμμένα και πουλιούνται απλά για να εξασφαλίσουν σε κάποιους μια ή στην καλύτερη περίπτωση δύο δόσεις ναρκωτικών ουσιών.

Στη Σοφοκλέους βρίσκεται και το παράρτημα του ΟΚΑΝΑ. Η απόφαση να εγκατασταθεί ο ΟΚΑΝΑ σε ένα δρόμο που φημίζεται για τη συνάντηση τόσο διαφορετικών φυλών έφερε τα πάνω κάτω στην περιοχή. Έμποροι κάθε λογής ναρκωτικών, χρήστες που ψάχνουν και νεκροί-ζωντανοί ναρκομανείς δημιουργούν μια ανεξέλεγκτη εικόνα για τον ανυποψίαστο περαστικό.

Εάν κάποιος περάσει από την οδό Αγίου Κωνσταντίνου, βλέπει σε κάθε σχεδόν γωνία να καραδοκούν Αφρικανοί έμποροι ναρκωτικών, οι οποίοι, μπροστά στα μάτια των περαστικών αλλά πιθανώς και των ίδιων των αστυνομικών που σήμερα φυλάνε την περιοχή, κάνουν εμπόριο ναρκωτικών ουσιών. Ωστόσο όσοι από αυτούς διώχνονται από τους αστυνομικούς συνεχίζουν να πουλάνε την πραμάτεια τους στα στενά γύρω από την Αγίου Κωνσταντίνου. Οι ναρκωτικές ουσίες βρίσκονται σε κοινή θέα και είναι προσβάσιμες σε όποιον θελήσει να τις προμηθευτεί.

Η ίδια κατάσταση και στην Γ΄ Σεπτεμβρίου. Στη Βερανζέρου όπου στεγάζεται το αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας γίνομαι μάρτυρας ενός ντροπιαστικού περιστατικού. Ένας χρήστης τρεμάμενος με τη σύριγγα στο χέρι σκύβει να πάρει ένα κομμάτι σάντουιτς που είχε πέσει από κάποιον περαστικό, μπροστά σε ένα τσούρμο νεαρών αστυνομικών οι οποίοι συνέχισαν ανενόχλητοι να πίνουν τον καφέ τους.

«Και να τους συλλάβουμε δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε πάνω από μια μέρα στο τμήμα. Είναι τελειωμένοι και δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη να πεθάνουν μέσα στο κρατητήριο» με ενημέρωσε κάπως εμπιστευτικά μια νεαρή αστυνομικός που καθόταν λίγο πιο πέρα μόνη της κι έτσι βρήκα την ευκαιρία να την πλησιάσω.

Το εμπόριο των ναρκωτικών δεν σταματά εδώ. Εκτείνεται ως την Κυψέλη και τα Εξάρχεια. Ο Θανάσης Δ., πρώην χρήστης ηρωίνης και θείος μου ο οποίος εδώ και έξι μήνες ζει στην επαρχία μακριά από όλα, με ενημερώνει ότι οι Αφρικανοί έμποροι ναρκωτικών ελέγχουν το τρίγωνο Αγίου Κωνσταντίνου, Μάρνη, Πατησίων, ενώ έχουν αφήσει σε αραβικής καταγωγής κυκλώματα την εκμετάλλευση της πλευράς πίσω από την Ομόνοια και μέχρι το Μοναστηράκι με την πολύπαθη οδό Σοφοκλέους να είναι «ουδέτερο έδαφος» ή και σημείο μαχών ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες.

Το κέντρο έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη υπαίθρια αγορά ναρκωτικών. Παντού εικόνες εξαθλίωσης. Νέοι, γέροι εξαρτημένοι χρήστες σε άθλια κατάσταση πιέζουν φρικτά τους κατοίκους και τους περαστικούς για χρήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Άλλοι βρίσκονται πεσμένοι αναίσθητοι στα πεζοδρόμια και άλλοι χτυπάνε τη δόση τους σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός τους μπροστά στα μάτια των  περαστικών οι οποίοι αντικρίζοντας το θέαμα κατεβάζουν το κεφάλι και με γρήγορο βηματισμό προσπαθούν να αποφύγουν αυτές τις τραγικές εικόνες.

Σημαντική είναι και η έξαρση της εγκληματικότητας που επικρατεί στο κέντρο της πόλης. Πολλοί χρήστες θέλοντας να αποκτήσουν το απαραίτητο χρηματικό πόσο για την καθημερινή τους δόση κλέβουν σε ανύποπτο χρόνο όποιον βρεθεί μπροστά τους. Άλλοτε κλέβουν μέσα στα διάφορα μέσα μεταφοράς χωρίς να τους πάρει κάποιος είδηση και άλλοτε με τη χρήση όπλων η σουγιάδων αναγκάζουν τους περαστικούς να τους δώσουν οτιδήποτε μπορεί να τους αποφέρει χρήματα.

Απ’ τον στόχο τους δεν λείπουν και τα μαγαζιά που διατηρούν πολίτες στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία ληστεύουν οργανωμένοι σε συμμορίες, για να πάρουν ότι χρήματα υπάρχουν και ότι αντικείμενα μπορούν να πωληθούν. Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της Αθήνας έχουν ενημερώσει επανειλημμένα τους αρμόδιους φορείς (Δήμο Αθηναίων, Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τοπικά Αστυνομικά τμήματα, Εισαγγελία Αθηνών) σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και επιβίωσης που υπάρχουν στην περιοχή τους. Το παλιό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, μέρα με τη μέρα, μεταμορφώνεται σε ένα σκληρό γκέτο. Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς με τη γενικότερη εγκατάλειψη της περιοχής.

Σ΄αυτό έχει συμβάλλει και η παρουσία του παραρτήματος του ΟΚΑΝΑ στην οδό Σοφοκλέους, το οποίο επισκέπτονται καθημερινά πάνω από τριακόσιοι χρήστες. Η μεγάλη όμως λίστα αναμονής για ένταξη στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ έχει δημιουργήσει ομάδες χρηστών εν αναμονή που θέλουν να ενταχθούν στα προγράμματα και συναθροίζονται κατά δεκάδες στην περιοχή γύρω από το κτίριο του οργανισμού. Οι περισσότεροι χρήστες θέλουν να γραφτούν στη μεθαδώνη η οποία είναι ένα τμήμα της θεραπευτικής διαδικασίας που εφαρμόζει ο ΟΚΑΝΑ και αποτελεί υποκατάστατο της ηρωίνης.

«Καθημερινά βλέπω τα πάντα και τίποτα δεν με εντυπωσιάζει. Πουλάνε ναρκωτικά μπροστά στα μάτια μας. Μπαίνουν στα μαγαζιά μας και μας πιέζουν για χρήματα» μου λέει η κυρία Λίνα που διατηρεί κατάστημα με παιχνίδια στη Μενάνδρου. «Έχουμε προσλάβει μέχρι και securities για να φυλάνε τα μαγαζιά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας που είναι ανοιχτά».

Το κέντρο των Αθηνών βιώνει μια πολύπλευρη κρίση που λειτουργεί αποτρεπτικά τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για την καθημερινή ομαλότητα των κατοίκων. Η εμπορία και η χρήση ναρκωτικών γίνεται ανοικτά χωρίς προφυλάξεις που σημαίνει ότι έχει παγιωθεί ένα έλλειμμα αστυνόμευσης. Η εξεύρεση λύσης προϋποθέτει ισχυρή πολιτική βούληση, που δεν φαίνεται να υπάρχει, όταν είναι γνωστό ότι καθημερινά η κατάσταση επιδεινώνεται.

Κάποιοι ίσως περιμένουν μια επιχείρηση σκούπα της αστυνομίας, περιμένουν να διώξουν τους ναρκομανείς και τότε αυτή η γη θα πάρει μεγάλη αξία.    


Δείτε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου